Сергій Пожар

Кулінар, дослідник гастрономічних традицій Карпат, Львів

Хто: відомий кулінар,ресторатор, блогер і експерт, дослідник української кухні. Автор багатьох рецептів за мотивами регіональної кухні.

Спеціалізація: Галицька кухня, гастрономічні традиції регіону Карпат.

Працює над книгою по кухні карпатського регіону, внеском сусідніх культур в її формування, галицької кухні міщан, впливом на неї кухонь народностей цього багатонаціонального краю, проводить кулінарні майстер-класи.

 

 

 

 

    Taste of Lviv & Galychyna 2020-11-03

    «Вплив історії на формування сучасної української кухні», Сергій Пожар, відомий кулінар, блогер та експерт, автор багатьох рецептів за мотивами регіональної кухні. Дослідник гастрономічних традицій регіону Карпат, автор сайту «Домашня кухня Карпат».

    Тези виступу:

    • Чи потрібно знати історію української кухні, щоб створювати сучасні рецепти на локальних продуктах?
    • Кухня міщан, селен та віруючих. В чому різниця?
    • Яку інформацію нам може дати Галицька кухня для формування осіннього та зимового меню?
    • Як навчитися не копіювати, а створювати свої рецепти та страви, знаючи історію.
    • Забуті продукти галицької кухні, які сьогодні актуальні для створення сучасних страв.
    • Старовинні та сучасні техніки приготування галицьких страв.

    Страви, що будуть приготовлені:

    • «Турош чусо»
    • «Зупа цитринова»
    • «Мачанка краковська»
    • «Пастернак та яйце пердуті»
    • Галицькі соуси

    Taste of Lviv & Galychyna

    «Вплив історії на формування сучасної української кухні».

    Сергій Пожарвідомий кулінар, блогер і експерт, автор багатьох рецептів за мотивами регіональної кухні. Дослідник гастрономічних традицій регіону Карпат, автор сайту «Домашня кухня Карпат».

     

    Тези виступу:

    • Народи, які мали вплив на формування Галицької кухні та смаки, що притаманні їй.
    • Страви галицької кухні, які дійшли до наших днів і які можна скуштувати у ресторанах.
    • Співпраця історика і ресторатора. Які вимоги та побажання ставити до історика?
    • Як змінювалися смаки галичан. Львівська кухня міщан: традиційні страви, що притаманні кухні Галичини; страви, які доповнили її; страви, створені заново. 

    «Страви Галицької кухні в українських ресторанах сьогодні».

    Сергій Пожарбренд-шеф ресторанів Холдингу емоцій «! FEST». Сергій проводить навчання кухарів холдингу з приготування страв сучасної та автентичної кухні регіону.

     

    Тези виступу:

    • Для чого шеф-кухарю потрібно знати історію української кухні та створення/походження страв.
    • Страви галицької кухні, які можуть сьогодні формувати меню сучасних ресторанів.
    • Приготування страв галицької кухні у історичній та сучасній інтерпретації.
    • Забуті продукти галицької кухні, які можна застосувати для приготування сучасних страв.

    Польська кухня: «Окраса» – гуску не обов’язково довго запікати, її можна подавати за лічені хвилини.

    Єврейська кухня: «Човлент» – страва суботнього дня, та чи тільки суботнього?

    Чеська поливка: «Чесночка» – зупа з часнику, афродизіак чи противірусний засіб?

    Гуцульська кухня: «Великодня поливка з хроном» – зупа з сироватки.

    Галицька кухня: «Мізерія» (від фр. слова мізер) – салат з огірків у сметані: як просте старе зробити вишуканим у сучасному ресторані.