Закарпатські вина від першої тенісної ракетки України – Сергія Стаховського

Проект Taste of Ukraine розпочинає серію інтерв’ю з українськими виноробами «Винні історії Taste of Ukraine». Щомісяця ми будемо знайомити вас з новими брендами та їх власниками. Ці матеріали будуть цікаві дослідникам, гурманам і мандрівникам, які хочуть ближче познайомитися з винною культурою різних регіонів України.

Перший матеріал ми вирішили присвятити молодому виноробу. Його вино з’явилося в продажу у 2018 році під брендом Stakhovsky Wines. Знайомтеся, Сергій Стаховський перша тенісна ракетка України.

Опанувати виноробство українець вирішив наприкінці 2015 року, після тривалої роботи у Франції. Саме тоді видатний тенісист узяв в оренду 20 гектарів землі на Закарпатті та почав вирощувати мерло, сапераві й трамінер рожевий. Два роки команда Stakhovsky wines культивувала ґрунт, пересаджувала виноград, поливала. І лише у 2018-му новоспечений винороб зібрав свій перший урожай. У колекції найкращого українського тенісиста представлені «Ace by Stakhovsky» Merlot, «Ace by Stakhovsky» Saperavi та «W by Stakhovsky» Traminer. «Ace»у перекладі означає «подача навиліт», а «W» походить від слова «win» – перемога.

Сергій, ви говорили про те, що виноробство прийшло у ваше життя після дегустації італійських вин на чемпіонаті в Бордо. Однак лінійка ваших вин зараз складається з 4-х позицій Трамінер (Італія), Мерло (французький сорт), Сапераві (грузинський сорт) і Оранж. Підкажіть, чому саме ці сорти винограду ви обрали для культивації?

Я взяв виноградники вже з існуючими сортами, посадженими між 2003-2005 роками. Ми тільки на початковій стадії розвитку, тому все ще попереду.

У 2020 році ваш бренд Stakhovsky wines отримав премію «Відкриття року». З огляду на той факт, що перші пляшки ви розлили тільки у 2018 році, як вам вдалося так швидко потрапили в ТОП українських вин?

Насправді, мені дуже пощастило з командою, яка працює над нашим проєктом. Наші цінності збігаються і це головне. Звичайно, 2018 рік був дуже потужним і саме тому ми почали з 2018, хоча попередньо  планували почати продаж вин пізніше. Я радий, що зараз наші вина п’ють у всіх регіонах України.

Хто вас консультував? Що ви вивчали? Як почали вирощувати виноград і в які процеси сьогодні вникаєте?

Багато в чому мені дуже допомогли французи, починаючи підходом до справи, і завершуючи процесами. Наприклад, Алексіс Аттерет – мій близький друг і дизайнер наших етикеток, походить з дуже цікавої виноробної сім’ї. Його дідусь колись був засновником VineExpo. Також я вникаю в усі процеси, зараз я все ще граю на високому рівні в теніс і тому часу критично не вистачає. Але головне – все встигати і я з цивстигаю.

Чому ви не вирощуєте автохтонні сорти винограду?

Чому не вирощуємо? Трамінер – це насправді автохтонний сорт. Також у нас є Ліанка і Рислінг. Як я вже говорив на початку інтерв’ю, ми тільки на початку нашого шляху. 

Найбільш перспективні з наявних в Закарпатській області сортів: Фурмінт, Гарс Левелю, Трамінер, Мускат білий – для десертних вин; Фетяска біла (Ліанка), Рислінг, Семільйон – для столових вин і Фетяска біла (Ліанка), Серемський зелений, Рислінг італійський і Бакатор – для шампанських виноматеріалів (прим. Taste of Ukraine).

Яка історія українських вин Закарпаття?

Історія багата, ще до Австро-Угорської імперії. На жаль, за час комунізму від 15 000 гектарів виноградників в якийсь період часу не залишилося жодного.

Не так давно популярними стали помаранчеві або бурштинові вина, які активно просуваються в ресторанах. Як ви ставитеся до цього тренду і чи плануєте займатися цим напрямком?

Помаранчеві вина для мене є досить новим напрямком, хоча такий стиль виготовлення вина існує вже дуже давно. Оранж – це біле вино, яке проходить ферментацію на шкірці винограду, таким чином воно отримує бурштиновий колір. Ферментація проходить натуральним шляхом (без додавання дріжджів). Ці вина майже натуральний продукт з мінімальним втручанням! Одна з новинок нашої колекції 2020 – саме Оранж.

Які ще новинки варто очікувати у вашій лінійці?

Окрім Оранжу з новинок у нас – Цвайгельт 2019 та Каберне Совіньйон. Вже ось-ось надійдуть у продаж.

Розкажіть нашим читачам про смак ваших вин, як ви створювали купаж, скільки пройшло часу від посадки лози до бажаного результату?

Спочатку у нас було бажання зробити купаж, але ми вирішили рухатися в напрямку моносортових вин, щоб бути більш зрозумілими для споживача. Зараз вік лози складає 17-18 років, що є ідеальним для виготовлення вина.

Скільки пляшок в рік ви виробляєте сьогодні і які плани на найближчі 10 років?

Зараз ми виробляємо близько 60 000 пляшок на рік. Наша мета на данному етапі – виготовляти 100 000.

Чи можете ви назвати себе виноробом і що порекомендуєте початківцям-виноробам: з чого почати, що читати, в чому потрібно розбиратися?

До винороба мені ще все життя вчитися. А починати можна з чого завгодно: з лози, з дегустації вина, читати книги про кіновиробництво???, варіантів багато. Головне бажання!

Чи допомагає вам ваше ім’я в просуванні вина чи, навпаки, вино відкрило ваше ім’я першої тенісної ракетки багатьом гостям ресторанів?

Тут, напевно, все ж таки теніс мені допомагає більше. Оскільки мені вдалося прожити відмінну кар’єру, на яку можна покластися і яка допомагає відкривати деякі двері, і навіть десь продавати свої вина завдяки своєму прізвищу.

Як ви просуваєте вина: ресторани, рітейл, дегустації? Що працює краще?

Найкраще проходять дегустації, де я безпосередньо маю змогу розповісти про проєкт усе – як, навіщо і чому. Зараз ми з нашим ексклюзивним дистриб’ютором, компанією «Бюро Вин», працюємо над концептом, який включає в себе 2 дегустації за день і один майстер-клас для юних тенісистів.

Існує культура вживання вина і є думка у деяких київських сомельє, що вино не поєднується, наприклад, з сиром. Які закуски ви рекомендуєте для ваших вин?

Насправді кожен сам собі сомельє. Я дуже люблю поєднання вина і сиру, зокрема з Бурратою.

Чи проводите ви екскурсії на вашій виноробні і як до вас можна потрапити?

Так, в минулому році ми запустили дегустаційний зал і винні тури до нашої виноробні. У нас працює чудовий гід Роман Чегіль, який розповість все про те, що ми робимо і навіть дасть вам продегустувати молоде вино з бочки. Більше інформації можна почитати у нас на сайті: stakhovskywines.com