Від хобі до бізнесу: як заробляти, випікаючи хліб в домашніх умовах

Оксана Николин – домашній пекар, педагог за освітою, мама чотирьох дітей. Вона любить творити без рамок і суворого дотримання правил. Тому і девіз обрала: «Не стояти на місці». З дитинства Оксана готувала і відчувала смак. Вже з 15 років приймала гостей і пригощала однокласників своїми смаколиками. А її першим пляцком (так на Галичині кажуть на квадратний чи прямокутний торт, – прим. Taste of Ukraine) був медівник, перекладений сметанним кремом і чорносливом. Чому Оксана вирішила змінити професію, як вона продає свій хліб та що потрібно пекарю-початківцю, аби розпочати власну справу –  читайте у інтерв’ю.

Оксано, як довго і де ви навчалися перед тим, як запустити власне виробництво хліба? 

Хліб випікала моя мама. Вона замішувала тісто ще звечора, зранку вставала до сходу сонця і продовжувала місити руками. Це все було «на око». Мама не мала вагів, тому все робила інтуїтивно. Випічка була дуже смачна. Дотепер пам’ятаю запах хліба, особливо хрустку скоринку.

Щодо мого шляху до хліба, то три роки тому я відвідала майстер-клас Степана Савчина з випічки хліба на заквасці у пекарні «Культ хліба». Ми пекли чіабату і багети. А перед тим, як ми щасливі порозбігалися по своїх домівках, Степан подарував нам «на дорогу» закваску. І ось тут все почалося! Це була любов з першого погляду». Скажу щиро: моя робота – моя любов. Це недоспані ночі, невтомна праця…

Чи усе в мене вийшло з першого разу? Звичайно ні! Але я не зупинялася. Я кожен день читала, робила заміси, запитувала, знайомилася з пекарями. І я вдячна усім, хто мені допомагав. Моїми першими дегустаторами були мої рідні, знайомі і колеги по роботі. Вони мене підтримували і їли смачний і не дуже мій хліб на заквасці. І я була дуже щаслива. 

Як ви обладнали приміщення для пекарні, скільки коштів інвестували в обладнання?

На свої заощадження (в сумі приблизно 14 000 грн) я купила ваги, міксер на 8 літрів і дві побутові пічки. Згодом почали замовляти хліб. Я старалася розповідати своїм знайомим про закваску, про корисний здоровий хліб, про цільнозернове борошно. 

Я безмежно вдячна своїм клієнтам за довіру і підтримку, адже не завжди було досконало, але моя щоденна праця приносила успіхи. Згодом я придбала більшу конвекційну піч з паром, тістоміс (потрібен обов`язково!!!), літературу і ще усілякі додатки, які має мати пекар. Моє хобі підтримали мої рідні. І так з‘явилась назва «Пекарня Джуджу» (Djudju Bakery), логотип, сторінки у FacebookInstagram

З яким борошном ви працюєте та за якими властивостями його обираєте? 

Я знаю, що смак хліба залежить від багатьох аспектів: якість борошна, води, закваски, їхнє зберігання. Борошно обираю ретельно: читаю відгуки, слухаю поради досвідчених пекарів. Працюю з борошном Зелений млин, Ожидів, Богумила, Вінницький млинар. 

Щоб ви змінили у ставленні людей до хліба? 

Хліб займає особливе місце на нашому столі. Це смачний і одночасно простий продукт, який довго не псується (якщо говорити про справжній, не комерційний хліб, – прим. Taste of Ukraine), споживаючи його, ми відчуваємо насолоду і ситність увесь день. «Хліб святий» – так говорили наші предки. Але якось зі швидкоплинним часом хліб знецінився, він швидко псується, його можуть з легкістю викинути на смітник… Я знаю, що люди люблять і хочуть отримувати смачну і здорову продукцію. Людям потрібно розповідати, знайомити їх з хорошим продуктом. До людей потрібно ставитися з любов’ю і повагою, тоді і вони будуть тобі довіряти. Я дякую усім, хто мені довіряє. Завдяки їм я вдосконалююся і відповідаю взаємністю. 

Що потрібно знати пекарю-початківцю? Які ваші рекомендації?

Моя порада: робити все з любов’ю, довіра покупців – на першому місці, тож потрібно закотити рукава і працювати. Не боятися і не здаватися. Щоб продати свою продукцію, потрібно не соромитися розповідати про себе і про свій товар. Зараз завдяки інтернету, та соціальним мережам у нас є багато можливостей та способів знайомити людей зі своїм продуктом. Треба йти до клієнта – покупець хоче уваги та спілкування. Насправді, всі ми хочемо уваги і любові. Завдяки соцмережам я почала своє хобі і продовжую розвиватися у цьому напрямку.

Поділіться вашим улюбленим рецептом хліба з нашими читачами. 

Хочу поділитися цікавим рецептом шоколадного хліба з нової книжки «Большая книга пекаря» Родольфа Ландмена, яку мені подарували мої рідні до Дня матері.

Шоколадний хліб:

Тісто:

  • 170 гр. традиційного борошна
  • 115 гр. води
  • 20 гр. закваски
  • 4 гр. солі
  • 2 г гр. свіжих дріжджів

Добавки:

  • 10 гр. цукру 20 гр.  какао
  • 15 гр. води
  • 70 гр. шоколаду

Заміс: Покласти в тістоміс або чашу міксера воду, сіль, закваску, борошно, дріжджі. Місити 4 хв на 1-ій швидкості і 6 хв на 2-ій. Додати цукор, какао і місити до однорідності. За потреби додати води і продовжити заміс. Додати шоколад (каплі чи кусочки) і місити 2-3 хв. на низькій швидкості, щоб був по всьому тісту. Ставимо на ферментацію на 2 год,  (через перших 30 хв. зробити обминку). Розділити тісто на два-три куски, заокруглити і залишити на 30 хв. Формуємо батончики, викладаємо заготовки у форми швом донизу, залишаємо для підходу на 1,5 год. Зробити надрізи. Випікати при 240 °C. 15 хв. з паром.

Смакуйте і насолоджуйтеся на здоров`я!